Darma, Forum Rozwoju, Ezoteryka

Forum na temat rozwoju osobistego, medytacji, afrimacji, biznesu, psychologii...

Nie jesteś zalogowany.

#1 2006-02-18 13:35:19

Guest
Gość

jak napisac dobra afirmacje?

wiem ze afiramcje moga pomoc ale jak je napisac? jakie musza spelniac kryteria?

2006-02-18 13:35:19

OnetKontekst
Reklama

#2 2006-02-24 17:42:42

Kinga
Użytkownik
Od: Białystok
Serwis

Re: jak napisac dobra afirmacje?

Napisanie afirmacji jest proste.  wink

1) Afirmacja musi być w pierwszej osobie (najlepiej używając własnego imienia). Dlaczego? Ponieważ masz bezpośrednią i natychmiastową kontrolę tylko i wyłącznie nad sobą, a nad innymi nie.

Afirmowanie: "Karolina robi wszystko w zorganizowany sposób" nie odniesie efektu, bo jest jakby skierowana do kogoś innego.

Jeśli afirmujesz: "Ja, Karolina, robię wszystkow zorganizowany sposób", zmienia sie postać rzeczy - podświadomość dostaje wyraźną dyrektywę.

2) Afiramcja musi być w czasie teraźniejszym.

Umysł istnieje i funkcjonuje tylko w czasie teraźniejszym. Jeśli będziesz afirmować, że "w przyszłości będę zdrowa", to ta "przyszłość" odwleka sprawę w nieskończoność.

Afirmacja: "Skutecznie rzucam palenie" da efekt ciągłego i skutecznego borykania się z nałogiem... Dlaczego? Bo "rzucam" to wyraz w czasie teraźniejszym acz niedokonanym!

I kolejna pułapka, bo jesli będziesz powtarzać sobie: "Skutecznie RZUCIŁEM palenie" to znowu nic to nie da, bo tak czy siak wywołujesz w umyśle obraz papierosa i nałogu. Tu najlepiej jest afirmować "Mam czyste i zdrowe płuca" - wtedy organizm będzie musiał odrzucić fajeczki, bo paląc nie można mieć zdrowych i czystych płuc...

3) Afirmacja ma być w pozytywnej, twierdzącej formie.

Podświadomość nie wyłapuje słowa "nie". Słowo to jest puste energetycznie i bezwartościowe.

Jak działa? No to małe ćwiczenie:

Nie wyobrażaj sobie teraz różowego słonia!

I co się stało? Przez moment pojawił się w Twoim umyśle różowy słoń i zniknął. Albo też pojawił się, ale przekreślony.

ALE BYŁ! I to jest istota rzeczy.

Jeżeli powtarzasz sobie: "Nie choruję", to podświadomość odbiera to jako "choruję"...

Trzeba tak kombinować, żeby zdanie było twierdzące i pozytywne. Czyli zamiast np. "Nie mam chęci na obgryzanie paznokci" powinno być "Zawsze mam czyste i piękne paznokcie."

4) Afirmacja musi być w krótkiej formie. Dlaczego? Bo krótkie i konkretne zdanie latwiej jest zapamiętać. Proponowane przez Josepha Murphy'ego afirmacje są bardzo dobre, ale do medytacji. Nijak nie da się ich powtarzać np. przed snem czy w autobusie...

I to tyle. Oczywiście istotna jest też wiara. Z tym, że nawet jeśli przez kilka pierwszych afirmacji nie bardzo będziesz wierzyć w ich treść, to po jakimś czasie Twój umysł musi je zaakceptować i uznasz je za prawdę. Dla lepszego przyswojenia można je jeszcze pisać na kartce: min. 20 razy    po 3 razy dziennie (zaraz po przebudzeniu, w południe i przed snem).

Powodzenia!    wink

"Wszystko powinno się upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej." (Albert Einstein)

#3 2006-03-12 18:51:45

balbia
Użytkownik

Witam

oglądam dośc często  program ezoteryczny na itv i ostatnio któraś z wróżek mówiła o afirmacjach . Prawdopodobnie nalezy pisać je w 3 osobach  tzn ja Agnieszka....

ty Agnieszko.... i ona Agnieszka.... i napisać to  21 razy ..hm troche męczące nie?

" sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem"

#4 2006-03-15 16:00:32

Guest
Gość

Z tego co wiem , zresztą z własnego doświadczenia to rzeczywiście afirmować nalezy w 3 osobach. Jednak nie 21 razy tylko przez minim 21 dni albo aż do skutku smile  Pozdrawiam

#5 2006-03-15 21:44:43

balbia
Użytkownik

a ja jednak zostanę  przy tym , że trzeba pisać 21 zdań przez najbliżesze 90 dni  i wtedy odniesie się skutek;) lol ale tak naprawdę to myślę ,żę każdy powinien robić  to wg swojego JA

pozdrawiam

" sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem"

#6 2006-03-19 04:54:04

bleble
Użytkownik

jeżeli masz w tym interes to nie ma to żadnego znaczenia tongue

*

Nie ważne jaki sens ma twoje życie. Ważne jak Je sobie wytłumaczysz.

(koran)

*

#7 2006-03-19 10:24:04

Guest
Gość

BLEBLE możesz jaśniej???? big_smile

#8 2007-03-15 19:46:28

suryakshatriya
Użytkownik

Guest napisał:

wiem ze afiramcje moga pomoc ale jak je napisac? jakie musza spelniac kryteria?

1.

Określ cel i przemyśl głęboko jego sens.

Np. cel: "rzucić palenie" -  o co w nim chodzi?

O zdrowie?
O lepszy wygląd?
O większą sprawność fizyczną?
O przyjemniejszy oddech przy pocałunku?

;-)

Określ go realistycznie.

Jeśli np. jesteś kobietą, a Twoim celem jest "zostać papieżem",
to taki cel oczywiście możesz zrealizować, ale prawdopodobnie
dopiero w przyszłym życiu...

;-)

Jeśli Twój cel jest nierealistyczny - przemyśl głębiej jego sens.

2.

Określ słowo, które najmocniej kojarzy Ci się z tym sensem.

3.

Powtarzaj to słowo aż do psychicznej unifikacji i identyfikacji z nim.

Wymyśliłem ten system dla siebie, ale skorzystaj, jeśli Ci się podoba.

W klasycznych afirmacjach razi mnie niezgodność z doświadczeniem.
Np. "mam pieniądze", gdy w rzeczywistości wcale ich nie mam... ;-)

Słowo, to tylko słowo...

Ani dobre, ani złe - ani prawda, ani fałsz.

Nie mogę stwierdzić, czy taka metoda sprawdzi się w Twoim przypadku,
ale myślę, że warto ją przedstawić na forum, skoro dla mnie sprawdza się pozytywnie.

Ostatnio edytowany przez suryakshatriya (2007-03-15 20:43:49)

Nigdy

OnetKontekst
Reklama

<< dlaczego tak trudno stworzyc trwaly zwiazek? | po co wlasciwie sie medytuje? >>

Inne tematy:

serwis edukacyjny - www.naleniucha.pl

masaz rozciagajacy - stretching

Tydzień Rewitalizacji

Magick.pl zaprasza na Imbolc

KONCERTY GONGÓW I MIS

Tłumacz - cheap web hosting - blaty kuchenne - Mydło - alveo - konkursy - Ruletka - darmowe aliasy - projekty domów - opoczno - pianka wygłuszająca - Tworzenie stron internetowych - photoshop do sciagniecia - sztukateria - optymalizacja stron
ogłoszenia nieruchomości praca samochody turystyka komputery
psychologia hipnoza ezoteryka

Stopka forum